Το Αιγίνιο είναι κωμόπολη στο νομό Πιερίας με 4.280 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001. Αποτελεί έδρα του Δήμου Αιγινίου. Στα βορειοανατολικά βρίσκεται ο ποταμός Αλιάκμονας , στα ανατολικά ο Θερμαϊκός κόλπος και στα νότια και νοτιοδυτικά του βρίσκονται ο Όλυμπος και τα Πιέρια Όρη. Οι κάτοικοι του είναι ντόπιοι, πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη (1923) και πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας(Καβακλιώτες και Ακμπουναριώτες, 1925) [1]. Η απόσταση του Αιγινίου από την Κατερίνη είναι 32 χιλιόμετρα και από την Θεσσαλονίκη ….
Υποδομή
Στο Αιγίνιο υπάρχουν σήμερα τρία (3) νηπιαγωγεία, τρία (3) Δημοτικά Σχολεία (στο Αιγίνιο μεταφέρονται και πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο και παιδιά από τα γειτονικά χωριά Παλιάμπελα, Καταχά, Λιβάδι και Μεγάλη Γέφυρα). Βρίσκεται επίσης ένα Γυμνάσιο με κλειστό γυμναστήριο, Λύκειο ,ΤΕΕ, αστυνομικό τμήμα , Κέντρο Υγείας, υποκατάστημα της ΑΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας, Οικονομική Εφορία, υποκατάστημα ΙΚΑ, ΚΕΠ, Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το Δημαρχείο. Υπάρχουν δύο ενορίες. (Παναγία- Κοίμηση της Θεοτόκου, για τους γηγενείς, τους Θράκες και τους Ακμπουναριώτες και του Αγίου Ανδρέα για τους Καβακλιώτες). Έχει και δύο παλαιούς ναούς που η αρχαιολογική υπηρεσία τους χαρακτήρισε διατηρητέα ιστορικά μνημεία και τους ανέλαβε υπό την εποπτεία της. Πρόκειται για το ναό Πέτρου και Παύλου, χρονολογημένο από το 1400 και το ναό του Αγίου Αθανασίου στο συνοικισμό των Καβακλιωτών που χρονολογείται από το 1600. Ο οικισμός του Αιγίνιο διασχίζεται από την Παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Αλλά και από την κτηματική του περιοχή και σε απόσταση ενός (1) χιλιομέτρου από τον οικισμό διέρχεται και η Νέα εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει και οδικός κόμβος. Επίσης σε επαφή με τον οικισμό διέρχεται και η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή με νέο σύγχρονο σιδηροδρομικό σταθμό που σήμερα εξυπηρετεί και τον προαστιακό σιδηρόδρομο με δρομολόγια από και προς Θεσσαλονίκη κάθε ώρα περίπου. Το 1999 με την εφαρμογή του νομοσχεδίου “Καποδίστριας” η γειτονική κοινότητα του Καταχά υπάχθηκε διοικητικά στο Δήμο Αιγινίου.
Στο Αιγίνιο εκδίδεται και η τοπική εφημερίδα “Αιγινιώτικος Τύπος”.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία (βαμβάκι, καπνά, σιτηρά, φρούτα, πρέφα στο καφενείο) και το εμπόριο. Το Υπουργείο Γεωργίας χαρακτήρισε την περιοχή αυτή ως την καταλληλότερη σε όλη την Ελλάδα για πρότυπες πειραματικές αγροτικές καλλιέργειες.